Jenis-Jenis Air Yang Perlu Anda Tahu

Air tulen adalah sejenis “makanan keseluruhan.” Seperti makanan keseluruhan yang lain, apabila ia dirosakkan, air kehilangan sebahagian besar harta penyembuhannya yang berharga. Air diganggu dengan apa-apa masa yang menambah apa-apa kepadanya, menapisnya dengan menggunakan apa-apa selain karbon, berputar, mengalkali, atau melakukan perkara lain kepadanya. Kesemua manipulasi ini cenderung merosakkannya, menjadikannya kurang sihat dan menghidratkan. Untuk memperjelas semua kekeliruan, saya telah menyenaraikan pelbagai jenis air atau cara yang boleh diganggu.

Mata Air

Air spring adalah satu-satunya jenis air yang perlu anda minum. Tidak apa-apa jika anda minum air lain sekali-sekala, tetapi cuba untuk membuat air mata air sebahagian besar air yang anda minum. Air spring telah ditapis oleh bumi dengan cara yang kita tidak faham sepenuhnya, tetapi yang berfungsi lebih baik daripada apa cara yang dicipta untuk memurnikan air.

Kelebihan lain ialah ia mengandungi pelbagai mineral surih yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia. Sebaiknya, hanya minum air mata air dari tempat-tempat terpencil di bumi. Ia akan lebih bebas daripada pencemaran.

Saya suka air Zaman Es dari Glacier jauh di Kanada untuk profil mineralnya. Saya suka perairan Hawaii yang melalui batu gunung berapi yang kaya (Hawaii adalah salah satu tempat terpencil di dunia).

Saya juga minum Mountain Valley Spring Water dari Arkansas. Ia adalah salah satu daripada satu-satunya perairan musim bunga yang saya dapati botol dalam botol. Contoh air spring yang lain termasuk jenama Evian, Arrowhead Mountain Spring Water, Volvic, dan Poland. Anda juga boleh membeli musim bunga selamat berhampiran anda di Findaspring.com.

Air Artesian

Ini adalah air mata air. Air artesis berasal dari telaga yang digali di bumi. Apabila telaga digali, tekanan dalaman dari lubang menyebabkan air meletus secara spontan dari telaga seperti mata air. Air artesian berasal dari telaga yang menjejaskan akuifer terkurung – lapisan air bawah tanah yang mengandungi batu atau pasir di mana paras air berada di atas permukaan akuifer. Contohnya termasuk air jenama Fiji.

Osmosis Songsang

Kaedah ini melibatkan lulus air pada tekanan tinggi melalui membran plastik dengan lubang kecil di dalamnya. Ini adalah kaedah penapisan yang biasa di dalam banyak air botol kerana ia menghasilkan air yang sangat tulen. Ia digunakan di hampir semua rumah dan komersial “mesin air minum” seperti di kedai-kedai air, pasar raya dan kedai makanan kesihatan.

Ia juga digunakan secara industri dalam tumbuhan pembotolan untuk soda pop, sup, jus, bir dan banyak minuman lain. Saya membeli sistem air alkali osmosis terbalik untuk $ 1100 sebelum saya membuat penyelidikan saya.

Teruja dengan pembelian baru saya, saya minum 10 gelas air setiap hari. Saya minum lebih banyak lagi, minum sepuluh gelas air sehari selama berminggu-minggu. Tetapi saya masih dahaga! Saya tidak pernah merasa kenyang. Kemudian saya membaca di laman web Dr. L Wilson bahawa air reverse osmosis tidak hidrat serta air mata air.

Saya pasti boleh membuktikannya. Sejak itu, saya hanya mabuk air spring dan merasa terhidrat sepenuhnya selepas 8 gelas sehari. Osmosis terbalik, sedih, tidak baik untuk diminum. Malah, ia adalah amat dahsyat. Tidak kira jika seseorang telah menambahkan mineral kembali kepadanya. Perkara-perkara ini tidak dapat membatalkan kerosakan pada air yang berlaku kerana melaluinya melalui membran plastik. Contohnya termasuk Dasani.

Air Alkali

Air alkali telah terionisasi untuk meningkatkan pHnya antara 8 dan 10. Ada yang percaya bahawa manfaat kesihatan air alkali diabaikan, dan ia tidak berkaitan dengan menstabilkan atau mengurangkan keasidan dalam badan, tetapi lebih daripada penipuan pemasaran .

Isu utama dengan jenis air ini adalah bahawa tidak ada penyelidikan yang cukup menunjukkan secara pasti manfaat sebenarnya ada. Walaupun banyak tuntutan adalah benar, satu-satunya orang yang benar-benar akan mendapat manfaat ialah individu yang mempunyai masalah menjaga alkali badan mereka kerana diet yang tidak baik, atau orang yang mempunyai masalah dengan sistem penimbunan semulajadi mereka.

Sistem air alkali termasuk Jupiter, I-Water, Kangen, dan lain-lain. Sesetengah peranti melepasi air paip melalui penapis karbon, yang tidak menghilangkan banyak logam toksik dan sering tidak mengeluarkan terlalu banyak bahan kimia beracun kerana air mesti bergerak dengan cepat melalui penapis.

Kemudian air itu melewati plat platinum dan titanium yang bertenaga untuk mengalkalinnya. Platinum adalah logam toksik yang mematikan, seperti titanium. Sesetengah orang mendapati bahawa mereka mengalami ketoksikan platinum atau ketoksikan yang melampau selepas menggunakan mesin ini.

Ia mencipta air yang sangat toksik, buatan secara alkali yang masih mengandungi toksin air paip yang paling banyak. Kerana masalah ini sahaja, saya tidak mengesyorkan penapis ini.

Pengalkali air lain bermula dengan air osmosis terbalik, di mana kalsium karang ditambah untuk menjadikannya lebih alkali. Bentuk kalsium ini mengandungi logam toksik juga. Kerana sifat air osmosis terbalik, logam toksik mudah mencapai otak dan tisu lain, di mana ia menyebabkan semua masalah kesihatan.

Ada yang mengatakan air alkali bermanfaat kerana alkalininya (baki pH tinggi) dan ORP (Potensi Pengurangan Pengoksidaan) yang menjadikannya antioksidan. Walau bagaimanapun, nilai antioksidan hanya berlangsung 18-24 jam selepas ia dibuat.

PH yang lebih tinggi akan berlangsung lebih kurang 1-2 minggu. Saiz kluster kecil molekul airnya akan bertahan kira-kira 1-3 bulan. Memandangkan fakta ini, air pembotolan alkali tidak masuk akal, kerana manfaat kesihatan yang hilang adalah satu tempoh yang singkat. Jangan buang wang anda.

Lebih baik untuk alkali badan dengan banyak sayuran, minum air mata air, dan makanan tambahan yang disasarkan. Jangan sekali-kali minum air beralkali selama lebih daripada beberapa minggu.

Air Paip

Ketuk air mengandungi logam berat, fluorida, klorin, ubat-ubatan seperti antibiotik dan antidepresan dan beratus-ratus bahan kimia, yang kebanyakannya tidak diukur atau dikawal. Fluorida menyebabkan banyak, banyak kesan sampingan, tulang yang lemah dan meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan osteoporosis dan kanser, namun ia ditambah kepada hampir setiap bekalan air perbandaran di negara ini.

Minum jika anda berani. Ketuk air, jika tidak diisi, sering kali mempunyai terlalu banyak logam toksik dan bahan kimia di dalamnya untuk menjadi baik untuk diminum. Sekiranya air paip ditapis dengan hanya karbon, maka ia akan menghidratkan badan dan boleh digunakan untuk minum, tetapi biasanya tidak seperti air spring yang berkualiti tinggi.

Perhatikan bahawa karbon boleh mengeluarkan beberapa klorin, tetapi tidak fluorida. Oleh kerana pengawal selia bandar tidak memantau atau menyaring ubat-ubatan, ada ratusan ubat di dalam air paip anda. Mungkin bukan idea yang baik untuk minum air paip.

Air Minuman

Minum air berasal dari sumber perbandaran, tetapi lebih dikenali sebagai air paip. Jangan ganggu membayar air minuman dalam botol yang anda boleh keluar dari paip anda. Contohnya termasuklah jenama Sahara dan Kirkland.

Air Suling

Air sulingan telah melalui proses penapisan yang ketat untuk menghilangkannya bukan hanya bahan pencemar, tetapi juga mineral semulajadi. Apabila air disuling, dengan mendidih dan memeluwapnya, semua benda pepejal dibiarkan kecuali bahan kimia yang berada di dalam air.

Kebanyakan penyulingan perindustrian mempunyai kaedah untuk menangkap bahan-bahan ini untuk menghalangnya daripada tersisa di dalam air. Atas sebab ini, saya mendapati bahawa air sulingan industri adalah yang terbaik.

Saya tidak mengesyorkan membeli distiller rumah kerana mereka tidak dapat menyamai kesucian penyulingan industri. Air spring dan paip boleh membekalkan 30 atau 40 mineral surih yang diperlukan oleh tubuh dalam kuantiti yang kecil, tetapi air suling kurang mineral yang menyebabkannya lebih rendah dari sebab ini.

Kerana ia tidak mengandungi mineral, air suling merangkul dan memegang mineral dalam badan, suatu proses yang disebut chelation. Air sulingan boleh digunakan untuk beberapa bulan untuk mengeluarkan logam toksik dan bahan kimia toksik dari badan dengan agak berkesan. Minum air suling untuk lebih lama daripada ini, bagaimanapun, selalu menghasilkan kekurangan mineral yang penting.

Contoh air suling termasuklah Sparkletts dan SmartWater.

Air Mineral

Air mineral mengandungi kurang daripada 250 bahagian per juta jumlah padat mineral terlarut dan ditakrifkan oleh tahap mineral dan unsur jejak malar pada titik kemunculan dari sumbernya. Tiada mineral boleh ditambah ke dalam air. Contohnya termasuk Panna dari Itali.

Air Mineral Sparkling

Ya, jenis yang baik. Tetapi apa yang membuatkannya sihat? Air jenis ini mengandungi jumlah karbon dioksida yang sama apabila ia muncul dari sumbernya. Air botol yang berkilauan boleh dilabelkan sebagai air minuman berkilauan, air mineral berkilauan, air mata air berkilau, dan lain-lain. Contoh termasuk Perrier dan Pellegrino.

Air Perigi

Air yang baik boleh menjadi baik, tetapi sering dicemari. Ini terutamanya berlaku jika seseorang tinggal di lokasi yang pernah digunakan untuk industri atau pertanian. Walaupun lokasi anda adalah murni, telaga boleh menjadi mudah tercemar, terutama dengan mineral seperti besi dan mangan.

Makmal ujian negeri tidak boleh atau tidak akan menguji beratus-ratus bahan kimia toksik dan mereka sering tidak menguji bahan pencemar seperti tahap mangan yang tinggi. Jika anda mempunyai perigi, cuba semak dengan teliti sebelum menggunakannya untuk tujuan minum.

Ramai pelanggan saya yang minum dari telaga biasanya mempunyai keracunan mangan, tetapi biasanya mempunyai orang lain juga. Ini menunjukkan analisis mineral rambut mereka.

Mengetahui jenis-jnis air ini sangat penting supaya anda faham bila nak beli filter air nanti. Air coway penapis pula bermacam-macam jenis dan tapisan.

Harapnya dengan perkongsian ini sedikit sebanyak membantu anda untuk membuat keputusan dalam membeli penapis air.

You may also like